Stadsimkerij

bijen bloesemDe Tilburgse stadsimker Marcel heeft rondom Tilburg zo’n 150 bijenvolken staan. Deze bijen worden (bijna) het jaar rond verhuurd voor de bestuiving van voornamelijk fruit. In het vroege voorjaar gaan de eerste kasten naar de aardbeien. Daarna naar de appels, peren, kersen en blauwe bessen, etc. Om vervolgens terug te keren naar de aardbei-kassen. …. Bij sommige gewassen geldt: Hoe meer bijen hoe meer bessen. De wet van de bloemetjes en de bijtjes, zullen we maar zeggen.
Naast fruit leveren de bijen soms ook honing. Hoeveel en wanneer is niet te zeggen. Net als alle boeren is ook een 'bijen-boer’ afhankelijk van het weer.

Op StadsTuinderij Piushaven staan enkele bijenkasten, ter demonstratie. Want bijen kunnen (nog steeds!) ook steken. De imker heeft er meerdere soorten bijenkasten opgesteld, waaronder een zeer zeldzame holle boomstam.

holle boomstam bijenvolkIn de pop-up store verkoopt stadsimkerij Beezzzz zijn imkersartikelen.

Onze stadsimker maakt zich grote zorgen over de biodiversiteit in Tilburg. Telkens opnieuw is de vraag waar er het hele jaar door te eten is voor de bijen. In het buitengebied is er immers niet veel meer dan mais en gras. En in de stad liggen alleen maar tegels en stenen. Daarvan kan een bij helaas niet leven.

Om zelf het goede voorbeeld te geven promoot onze imker het zaaien van onder andere boekweit. Een oud pseudograan, dat laat in het seizoen nog meer dan voldoende voedsel geeft. Hij zaait elk jaar meerdere hectares in bij onder andere de ‘Hornbach’. In oktober wordt het boekweit geoogst, zodat er ook volgend jaar weer gezaaid kan worden. Van het overschot brouwt de imker zijn eigen Beezzzz bier.
Zo maakt hij de voedselketen helemaal rond.

Verdere info over de imker op: www.beezzzz.nl

beezzzz bier

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *